Lucian Boia: Romanii nu au cultura rezistentei

Romania a fost foarte tare deformată de comunism, dar si comunismul romanesc a fost asa cum a fost fiindca s-a asezat peste Romania interbelica. Cand te uiti, insa, la usurinta cu care romanii l-au lasat pe Ceausescu sa isi faca de cap, nu mi se pare deloc corect sa spui ca l-am suportat pe dictator, fiindca atunci ajungem la o interpretare fatalista. Romania e tara cu una dintre cele mai slabe opozitii la comunism, chiar daca au fost oameni care s-au opus. (...) Intelectualii romani au ajuns la un soi de compromis cu puterea, dandu-li-se o anume libertate pana la un punct dincolo de care nu se putea trece. Aici nu a existat nicio carte publicata clandestin si nicio opozitie de amploarea Primaverii de la Praga. Romanii nu au cultura rezistentei (...) Uitati-va la felul in care s-a ajuns la comunismul dinastic. Romanii au inghitit ca sotul care era conducatorul tarii sa isi imparta puterea cu sotia si cu fiul. In Europa asa ceva nu a existat. Sa nu mi se spuna ca a fost o fatalitate. Romanii au înghitit chestia asta care este rusinoasa si care ar trebui asumata.

sursa interviu adevarul.ro

3 comentarii:

 1. D-le Lucian Boia, Chiar ati citit opera lui Mircea Vulcanescu ?
  Ce nu v-a placut in ceea ce spune acest martir al romanilor ?
  Ce nu v-a placut in ceea ce spune Eminescu ?
  De ce iubiti fara noima pe Maiorescu, unealta lui Carol I (Germaniei) in distrugerea lui Eminescu ?
  Pentru ca nu ati fost nici "martir" nici "securist", dar mai ales de niciun fel "cineva" ?
  Va este frica de bletemul "Doinei" Luceafarului ?.
  Nu va este scirba de Patapievici, Plesu, Liicheanu, Dinescu si Manolescu ?
  Sa va ajute (ierte) Dumnezeu !

  RăspundețiȘtergere
 2. Cultura rezistentei nu exista intr-adevar. Acum urmasul dictatorului Ceusescu mai precis Basescu imparte puterea cu fufa sa blonda, cu fiica sa cu procurorii si judecatorii care fac dosare la comanda politica. Si intelectualii unde sunt? Unde rezista ei? Dau ei, "elitele" noastre un exemplu? Hmm, nu. Si atunci ce cultura a rezistentei sa invete acest popor? Asteptam ca aceasta cultura sa fie promovata de tinichigii sau strungari sau sudori? Se pare ca intelectualii romani asta asteapta.

  RăspundețiȘtergere
 3. Mai alogenule tutankamonic, Dl Alex Stefanescu te-a descris perect in recenzia sa asupra maculaturiidespre Romania. Matale nu esti istoric, ci politruc diletant de cea mai joasa speta sau cel mult isteric. Ai scris matalutza ceva anticomunist pe timpul lui Ceausescu, hipocrithule ? Pariez ca ii pupai in dos cu spor pe ambii ceausesti,si acu cu gura aia tu vorbesti de istorie ? Mars de-aici, javra comunistoida !

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...