Alex Stefanescu: istoricul Lucian Boia minimalizeaza si defaimează


Mult mai critic decat Nicolae Manolescu, un alt critic literar de prima mana, Alex Stefanescu publica un amplu "rechizitoriu" la adresa istoricului Lucian Boia si a cartii sale "De ce este Romania altfel?".

"Falsa", "antipatica", "mai mult un rechizitoriu decat un studiu", asa descrie criticul Alex Stefanescu lucrarea lui Lucian Boia, caruia ii reaminteste ca "mare dreptate avea Adrian Cioroianu când spunea – exasperat şi el de negativismul multor intelectuali − că < românii nu sunt cel mai rău popor din lume >".

Mii de intelectuali frustraţi, de la Sabin Gherman care a exclamat cu ani în urmă „M-am săturat de România” şi până la Mircea Badea, care îşi numeşte ţara, în bătaie de joc, „Românica”, formează publicul relativ numeros care jubilează la apariţia cărţilor lui Lucian Boia. Cea mai recentă dintre ele − şi cea mai tendenţioasă – are un titlu care ar putea fi folosit ca material didactic la o lecţie despre discriminare: De ce este România altfel? Autorul ţine să explice, într-un prolog, că nu este vorba de un „altfel” inocent, care poate fi aplicat oricărei ţări, ci de un altfel de „altfel”, scrie Alex Stefanescu.

Cititi in intregime articolul "Un istoric la moda" pe adevarul.ro

5 comentarii:

 1. Din pacate"intelectualitatea" acestei tari nu prea si-a meritat nici numele, nici sustinerea societatii. Am citit cartea dl Boia si nu pot decat sa-i dau dreptate dl Manolescu , cel care spunea ca mai degraba a vrut sa-=si justifice titlul. Undeva intre dl Boia si dl Patapievici exita o legatura cel putin stranie. Amandoi sunt dornici sa traiasca cumva pe spatele societatii pe care o injura cu o placere care pare patologica .

  RăspundețiȘtergere
 2. gurmanzi, farseori, flecari, n-o sa-i retina nicio istorie serioasa fiindca nu au nimic de substanta, desi le sta la dispozitie o editura, obtinuta stim toti cum. Degeaba stapanesc limbajul, de unde nu e,,,doar michiduta cere.

  la boia puneti accentul altfel, probabil e vorba de predestinare.

  RăspundețiȘtergere
 3. http://www.revista-mozaicul.ro/mihai.ghitulescu.boia2.13.html

  RăspundețiȘtergere
 4. Din pacate, domnul Boia are dreptate in ceea ce scrie. Ca sa fii bun, trebuie sa-ti cunosti si partea mai putin buna. Asa ca dle Stefanescu, lasati-ne sa ne cunoastem partea rea pentru a fi mai buni.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt de acord cu dumneavostra. Nu vrem sa intelegem ca a ne increde in continuare in miturile fabricate (in special in vremea comunismului) ne face mult rau.

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...