Nicolae Manolescu: Sa fie Romania altfel ?


Criticul literar Nicolae Manolescu scrie o recenzie cu accente critice a cartii "De ce este Romania altfel?" si ii reproseaza lui Lucian Boia ca da dovada de negativism atunci cand descrie portretul social si istoric al Romaniei, in special al Romaniei interbelice.

( Lucian Boia - n.r. ) "Uită cu desăvârşire nu numai că, între războaie, România a avut unul din puţinele regimuri democratice din Europa (Ungaria, Bulgaria, Italia, Germania, Spania, Portugalia, Uniunea Sovietică erau dictaturi cu mult înainte de 1938), dar şi că a existat în anii de comunism o rezistenţă la dictatură, începând cu luptătorii din munţi şi sfârşind cu S.L.O.M.R. (Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din România, fondat 1979 pentru a se opune Partidului Comunist – n. red.) şi cu disidenţa atâtor personalităţi culturale. Despre acestea, nici un cuvânt. O parte a tabloului rămâne goală." - scrie Nicolae Manolescu.
De asemenea, academicianul Nicolae Manolescu ii atrage atentia istoricului Lucian Boia asupra faptului ca, de fapt, in cartea sa incearca mai degraba sa justifice titlul cartii sale, titlu care a jucat un rol esential in intreaga dezbatere stirnita de lucrare, si nu sa faca o analiza justa si nepartizana a istoriei si societatii romanesti.

I-aş reproşa, din capul locului, cărţii lui Lucian Boia, „De ce este România altfel?“ (Humanitas,2012), care a stârnit discuţii pasionate, parti pris-ul vădit încă de la titlu: în fond, România, ca orice ţară, „este aşa cum este“, nu neapărat „o ţară care se încăpăţânează să fie altfel“.

Cititi in intregime articolul "Să fie România altfel?" pe adevarul.roNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...