Lucian Boia: Bucureștiul nu este și nu a fost niciodată Micul Paris!

E simpatic acolo (n.r. - Centrul Vechi al Bucure;tiului), eu mă refeream la aspect; dacă te uiți bine, sunt chiar dărăpănate clădirile și unele nu-s așa minunății de arhitectură. Era cândva partea mai modestă a centrului. (...) Dacă ar fi să aleg, îmi place partea de Mic Paris a Bucureștiului, adică clădirile de sfârșit de secol XIX, început de secol XX, de factură pariziană, în cea mai mare parte. Sunt mai multe, clădirea CEC-ului, Biblioteca Centrală Universitară, Ateneul Român- am dat câteva exemple. Genul Micul Paris... Bucureștiul, de altfel, nu seamănă și nu a semănat niciodată cu Parisul. Parisul e un oraș geometric, ordonat, cartezian, Bucureștiul e dezordonat, nicio casă nu seamănă cu alta, la noi nu sunt două case, nici una lângă alta, care să semene. I s-a spus Micul Paris (...) dar, în ansamblu, nu e deloc adevărat, pentru că românii nu seamănă deloc cu francezii.

sursa: interviu b365.ro

2 comentarii:

  1. Interesant cum un istoric de "talia" sa nu vede padurea de copaci. "Micul Paris"? DA, foarte corect, dar nimeni nu l-a numit astfel pentru ca semana cu Parisul din punct de vedere arhitectural, ci pur si simplu pentru ca atmosfera acelor vremuri era foarte asemanatoare, se etala aceeasi moda ca la Paris, se facea poezie ca la Paris etc.
    Pentru o persoana care probabil se considera intelectuala, domnule Lucian Boia, aveti cateva probleme legate de "viziune".
    Mai mult decat atat, cred ca suferiti de sindromul clasic al ignorantilor si a celor ce-si neaga originile. Ca istoric ar trebui sa fiti primul care sa caute pana in panzele albe adevarul. In schimb domnia voastra va multumiti cu ceea ce v-au invatat altii si continuati aceasi literatura ieftina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Inclin sa cred ca "stimabilul" Boia face toate aceste afirmatii doar cu scopul de a iesi in evideta, de a cersi ceva atentie. Daca nu scotea mizeriile pe care le numeste prea pretentios carti, care sunt pline de alte mizerii , cine l-ar fi remarcat pe acest ilustru mediocru? La tara la mine e un biet om nebun in capul caruia se inghesuie date istorice cu fantasme de-ale lui. Pentru ca nu are "oameni de bine" care sa-i tipareasca incetosarea mintii, omul asta nu poate decat sa tina discursuri nebune la marginea santului. Pe Boia il sponsorizeaza interesatii in distrugerea istoriei Romaniei si d'aia isi permite sa scoata mizerii pe care nimeni nu vrea sa le cumpere si doar sa le fure de prin librarii .

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...