Lucian Boia: România a pierdut Primul Razboi Mondial, dar aliatii sai l-au castigat si astfel a dobandit Transilvania


"A fost paradoxală participarea României la Primul Război Mondial, mai ales prin consecinţele acestuia pentru România. România a pierdut războiul, dar aliaţii săi l-au câştigat şi, astfel, România a dobândit nu numai Transilvania şi Bucovina ci şi Basarabia, în urma faptului că, într-o primă fază, înainte de a pierde ea însăşi războiul, Germania a înfrânt Rusia. În Rusia s-a petrecut revoluţia, Rusia a ieşit din război, s-a dezmembrat şi, în felul acesta, Basarabia s-a unit cu România."

sursa: adevarul.ro

11 comentarii:

 1. Romania a castigat primul razboi mondial si aliatii l-au pierdut. Anglia si Franta practic capitulasera inaintea masinariei de razboi austro-germane, SUA intrase la apa, insa prin vitejia romanilor la Marasti, Marasesti si Oituz biruinte a revenit celor care o meritau. Teritoriile au revenit de facto si de jure Romaniei, asa cum era si normal.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 2. Asta cu "vitejia romanilor" m-a dat gata...
  Am vazut si chiar trait pe propria-mi piele v"vitejia" multor romani...si asta pe timp de pace..Nici nu vreau sa-mi imaginez cat de "viteji" sunt pe timp de razboi!
  Come on....
  Parca ai vorbi din istoriografia comunista de factura protocronista!
  Honestly...:)

  RăspundețiȘtergere
 3. Gresit. Domnul Boia are pareri care sunt doar ale lui. Romania nu a pierdut razboiul atat timp cat aliatii sai luptau. Romania nu a intrat in razboi de una singura ci cu aliati cu care a negociat, asa cum a negociat, si care la sfarsit si-au respectat intelegerea. faptul ca Romania a fost scoasa din joc la 1917 nu inseamna ca a pierdut razboiul-razboiul se ducea pe mai multe fronturi.

  RăspundețiȘtergere
 4. Jos cu palaria in fata domnului Boia pentru faptul ca recunoaste ca multe lucruri care sunt predate la scoala sunt de fapt mituri si legende. Nu e nici o rusine in asta. Daca aceste lucruri ár fi recunoscute oficial, atunci poate poporul asta de "eroi" n-ar fi considerat un popor de hoti mincinosi..... Pe nedrept desigur.....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De fapt esti dat gata de incultura ta, asa se explica faptul ca pici pe spate la toate ineptiile scrise la comanda. Razboiul era pierdut de aliati, Romania era furata de ajutoarele promise de catre rusi, acestea trebuia sa ajunga in romania traversand Rusia pentru a fi ferite de atacurile germanilor si austiecilor, si nesustinuta prin deschiderea frontului acolo unde se convenise. Englezii se gandeau la incheierea pacii la propunerea germanilor, in conditiifoarte avantajoase adica revenirea la situatia dinainte de razboi. Atunci s-a facut intelegerea pentru continuarea razboiului in schimbul Declaratiei Balfour, si intrarea americanilor in razboi. Ia citeste Benjamin Freedman, netotule. Cei alde tine sunteti povara si cangrena Romaniei.

   Ștergere
  2. Erata: promise romanilor de aliati, si Romania nu romania

   Ștergere
 5. Daca mai este si Boia istoric, apoi eu sunt Papa de la Roma! Nu cunoaste tema, nu cunoaste documentele de arhiva, n-a studiat memoriile epoci.....Romania a castigat razboiul !

  RăspundețiȘtergere
 6. Cine e Lucian Boia ? Un fel de Bianca Dragusanu ?
  Promovat de cercurile academice straine pentru scrierile limbiste la adresa istoriei "glorioase" a tarilor in cauza . Precis in cugetarile lor pline de esenta istorica , acesti ilustri academicieni doctori straini , fac referire la ilustru Lucian Boia , care dupa ani si ani de scremeri toaletale, a concluzionat pe facebook : Romania a supto la Toata Europa !
  Multumim jegosule , sa ne pupi jos !

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...