Lucian Boia: Să nu fim atât de politic corecți. E o diferență între un român care se duce în Occident și un afgan


"În țările din Europa Centrală și de Est care au trecut prin comunism și care acum sunt integrate în Uniunea Europeană se reproșează Occidentului un dublu standard: pe noi nu ne-ați primit chiar atât de ușor, în schimb pe ceilalți îi primiți aproape cu brațele deschise. Dar Occidentul nu prea are ce să facă în legătură cu această invazie și atunci, „vorba francezului, sunt obligați să facă din necesitate o virtute – „faire de nécessité vertu”. „N-avem încotro, vin peste noi, intră în țările noastre, îi primim. Și, dacă tot îi primim, spunem că e mai curând bine decât rău. Or nu sunt sigur că vor fi consecințe foarte bune".

Dacă până nu de mult migranții care ajungeau în Occident își integrau cutumele, obiceiurile și valorile occidentale, acum lucrurile stau altfel. Lucian Boia spune că diferența derivă din faptul că erau mai puțini și mai puțin diferiți. „Să nu fim atât de politic corecți încât să negăm orice diferență. E o diferență între un român care se duce în Occident și un afgan, să zicem. Vin din alte spații de civilizație, altă istorie, altă cultură, altă religie, altă mentalitate. Ceea ce impresionează acum e masivitatea fenomenului. Una e să ai o imigrație la un nivel mediu, care să poată fi ținută sub control și alta e să-ți vină de-odată mase de oameni, pe care nu ai cum să îi integrezi bătând din palme.”

sursa: cariereonline.ro

2 comentarii:

  1. Intr-adevar! Este o mare diferenta in a integra emigrantii din Europa de Est si a-i integra pe cei veniti din alte spatii culturale.

    RăspundețiȘtergere
  2. O descrie marunta pentru un om mic.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...