De ce este Romania altfel ?


Aparitia, in anul 2012, a cartii "De ce este Romania altfel?" l-a transformat pe istoricul Lucian Boia in cel mai discutat, analizat dar si controversat autor roman al momentului. Cartea sa a fost indelung dezbatuta in mass-media, a strans zeci de recenzii si numeroase critici. "De ce este Romania altfel?" este descrisa mai degraba ca un excelent eseu despre poporul roman si mai ales o privire obiectiva asupra istoriei acestuia, istorie care poate explica foarte multe dintre tarele societatii romanesti de astazi. 
Cartea De ce este Romania altfel ? este disponibila online pe libris.ro si pe elefant.ro

Recenzii si reactii la aparitia cartii "De ce este Romania altfel":

Un aer de normalitate occidentală răzbate din întreaga personalitate desfăşurată a lui Lucian Boia. Poate şi de aceea lectura acestui volum este răcoritoare, precum un bandaj peste o rană recentă, dar, în ace­laşi timp, veşnică (România) sau o halbă de bere rece la 40 de grade.
Codrut Constantinescu - Descoperirea omului Lucian Boia

Ziua nationala ne gaseste impartiti intre nationalisti tot mai agresivi si europenisti tot mai timizi. In vremuri cand discursul anti-european si anti-occidental cunoaste o recrudescenta nociva, lectura ultimului volum lansat de istoricul Lucian Boia devine act obligatoriu de igiena. Privindu-ne dezgoliti in oglinda trecutului intelegem mai bine prezentul.
Dan Tapalaga - De ce este Romania altfel? Un excelent eseu cu final neinspirat 

Am citit cea mai recentă carte a lui Lucian Boia (De ce este România altfel?, Editura Humanitas, 2012) şi am rămas cu un sentiment de zădărnicie. Nu atât din cauza cărţii în sine – care nu spune nimic nou – cât din cauza faptului că problema e pusă greşit.
Mircea Vasilescu - Si daca Romania nu e "altfel"?

4 comentarii:

 1. Lucian Boia este un bou

  RăspundețiȘtergere
 2. ....si un roman adevarat prefera sa fie mintit frumos decat sa sufere din cauza adevarului....:) Nu stiu ce fel de om este autorul, dar analiza neamului meu mi se pare foarte, foarte, foarte, foarte ancorata in realitate.

  RăspundețiȘtergere
 3. inca unul care-si cauta maretia in groapa de gunoi... daca ar fi o carte document ar cara cu sine si da mai departe un fir, o idee a unei natiuni. asa se rezuma la frustrarile unei existente minimaliste, de azi pe maine. tot ceea ce de fapt se incrimineaza si se pune in circa unei natiuni care a supravietuit tuturor imperiilor este de fapt mizeria propriei existente. adevarul lui boia nu este obilgatoriu sa fie adevarul in sine. e suficient sa schimbi o virgula si adevarul se schimba. inca unul care sta pe margine si maninca seminte facind pe filozoful... un lucru e cert, Romania ii va supravietui lui boia. ca asa e istoria... cum ii va supravietui? eu sper ca bine pt ca va veni un moment cind generatiile prezente se vor scutura de balastul de tip boia. este o conditie esentiala a mersului inainte: a-ti propune sa faci ignorind galagia de pe margine a chibitilor care scuipa seminte...ce a reusit boia? un artificu de marketing si cam atit... a reusit sa devina vitrina propriei sale lipse de onoare si demnitate. un om demn care se respecta, respecta adevarul. nu e cazul in situatia data.

  RăspundețiȘtergere
 4. Am citit aceasta carte de curand si o consider destul de apropiata de adevar. Este si mai frapant sa vad ca inclusiv comentariile pe aceasta pagina se caleaza destul de bine pe modelul prezentat de dl. Boia in cartea sa. Folosesc aici cuvantul "model" in sensul lui matematic, si anume acela de sablon avand rolul de a descrie, intr-o maniera sistematica si regulata, un fenomen care prin natura sa e destul de neregulat (si anume comportamentul si evolutia unui popor). Ca si orice model, nu se potriveste perfect, insa are calitatea de a se desprinde de viziunea inchisa asupra istoriei Romaniei cu care suntem obisnuiti. Nu este o carte care elogiaza Romania ca si tara, sau romanii ca si popor, dar nici nu o critica in mod extrem -- cum se pare ca au interpretat-o multi -- si probabil ca va fi mult mai apreciata in afara tarii decat in Romania de azi. Sper ca va fi tradusa si in limba engleza: ea reprezinta o prezentare mult mai bine-facuta, mai realista si mult mai generoasa decat cartile scrise de alti straini despre Romania.

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...